7.10 Problemnaglar - händer

Nagelterapeutens ABC©

                   7.
7.10 Kontraindikationer och kunder med problematiska händer

Manikyr enligt beskrivningen tidigare kan bara ges till personer som inte har problem med rörelseförmågan och har en frisk hud. Kontraindikationer är handproblem som hindrar vissa rörelser.
Kontraindikationer för Magnetic Manikyr är:

 • Skadad hud.
   
 • Tecken på inflammation eller infektion.
   
 • Eksem.
   
 • Ömma delar.

Kapitel 4 har redan gett mycket information om kunder som lider av hud- och nagelsjukdomar. Här inskränker vi oss till att ge några råd som rör kunder med mindre hudproblem.
 

Brännskador

Det är självklart att man inte bör röra brännskador. Men om det bara är en första gradens brännskada (exempelvis solbränna), kan man höra manikyr och följa upp den med en avkylande kall kompress och/eller en svalkande mask med Cool & Calm (Laguna, Pedicure by Magnetic).
 

Ärr

Ärr uppstår när huden har varit skadad eller bränd. Om hudvävnad dör och ersätts med ny vävnad, när såret läker kallas den nya huden för ärrvävnad. Färska ärr är oftast röda. Så småningom blir de blekare och mindre upphöjda. Cirka ett halvår efter skadan, när ärret inte längre är rött, är det helt läkt och kan då behandlas som vanlig hud.

Råd:

 • Många ärr svarar bra på massage eftersom det stimulerar blodcirkulationen. God blodcirkulation stöder läkandeprocessen.
   
 • Massera lite längre med scrub mask runt ärret, för att stimulera hudens förnyelse.
   
 • Var försiktig vid ärr, beröringen ska aldrig orsaka smärta. Fråga kunden om det gör ont.
   

Röda händer

Ett problem som ser ut som köldsvullnad, är att händerna (eller fötterna) blir helt röda. Det kan tyda på dålig blodcirkulation, men orsakas oftast av hormoner. I allvarliga fall har huden en kroniskt blåröd, nästan violett färg. Händerna känns då ofta kalla.

Råd:

 • Växla mellan att blötlägga händerna i varmt vatten under några minuter och därefter i kallt vatten en kort stund. Tillsätt lite nagelbandsolja för att hindra att vattnet torkar ut händerna.
   
 • Paraffininpackning, uppvärmda vantar, rörelseövningar och massage kan också underlätta cirkulationen.
   
 • Använd ljumma kompresser i stället för heta under manikyr, det lugnar huden.
värmehandskar 710
Bildlinje

De uppvärmda vantarna är bra, för röda, kalla händer.

Fuktiga händer

Det är många som lider av varma, fuktiga händer. Problemet är mest ett irritationsmoment och kan uppkomma därför att en del av nervsystemet är i obalans. Överdriven svettning kan tyda på dålig blodcirkulation, men gör sig mest bemärkt när personen är nervös eller stressad. Hos somliga är tillståndet dock kroniskt.

Råd:

 • Uppmana kunden att göra rörelseövningar som förbättrar hållningen och särskilt rörelserna hos handen och underarmen, vilket ökar blodcirkulationen i händerna. Exempelvis bör man inte alltid låta händerna hänga ned, och man bör undvika hårt sittande ringar och armband, som kan hämma blodflödet.
   
 • Blodcirkulationen stimuleras genom massage.
   
 • Använd en ljummen kompress när du ger manikyr, en riktigt varm kompress stimulerar bara ytterligare svettning.
   

Pigmentfläckar på händerna

Bruna åldersfläckar, även kända som leverfläckar, finns ofta på händerna och underarmarna.

Råd:

 • Det viktigaste rådet till kunden är att använda bra UV-skydd (solskyddskräm). Det får inte fläckarna att försvinna, men de ökar inte lika snabbt i antal.
   
 • Magnetic Fade Away är en handkräm som innehåller blekmedel och hjälper till att göra fläckarna mindre synliga. Det tar ett tag innan krämens effekt blir märkbar, och produkten måste användas regelbundet morgon och kväll.
   
 • Om kunden är särskilt störd av sina åldersfläckar kan du råda henne att använda peeling med fruktsaft. Efter en sådan peeling måste huden hållas helt skyddad från solljus i minst två veckor!
   
 • En traditionell behandling som exempelvis citronjuice kan ibland ha god effekt på dessa fläckar.
   

Torr, narig hud och spruckna nagelband

Torr hud orsakas av för mycket handtvättning, oavsett om man använder tvål eller inte. Vattnet drar bort fukt från huden och tvål löser upp de naturliga oljorna.

Råd:

 • Det är nödvändigt att använda en bra återfuktande och skyddande handkräm såsom Daily Defense och nagelbandskräm såsom Cuticle Care för att hindra uttorkning av huden.
   
 • Råd kunden att använda handskar så mycket som möjligt vid disk, tvätt och andra våta hushållssysslor.
   
 • Om kunden har konstgjorda naglar måste man regelbundet massera undersidan på naglarna och nagelbandet med nagelbandsolja.
nagelbandskräm 710
Bildlinje

Massera med en nagelbandskräm två gånger dagligen för att hålla nagelbanden mjuka och friska.

Sprickor

Hudsprickor kan vara djupa och smärtsamma. De orsakas av att det översta keratiniserade hudlagret helt torkar ut (på grund av brist på hudfett). Om huden dessutom mister fukt på grund av kyla, regelbunden kontakt med vatten och dålig torkning, spricker den. Sprickorna finns oftast i handflatorna och på insidan av fingrarna, men kan också förekomma ovanpå fingrarna, vid knogarna.

Råd:

 • Det finns bara ett sätt att ta bort och förebygga sprickor, och det är att återfukta, återfukta och återfukta igen med en bra skyddande och återfuktande handkräm såsom Daily Defence.
   
 • Applicera Cuticle Care två gånger dagligen direkt på det spruckna området.
   
 • Råd kunden att undvika kontakt med vatten så mycket som möjligt. Om man ändå måste blöta händerna är det väsentligt att man torkar dem noga efteråt.
   

Valkar

En valk är en lokal förtjockning av hudens övre lager, som orsakas av upprepat tryck och nötning på det stället. Hudens yta blir grov, torr och gulaktig. En del människor kan gissa sig till en persons yrke eller hobby genom att titta på valkarna i händerna.

Råd:

 • Behandla valkarna omsorgsfullt med scrub.
710
Bildlinje

Använd en scrub längre än vanligt på insidan av pekfingret; ofta är huden där grov och valkig.

högertjosan 7

Informationen på den här hemsidan är producerad av Magnetic Nail Academy.
Magnetic Nail Academy förbehåller sig alla rättigheter till materialet.
Ingenting av materialet på hemsidan får på någotvis dupliceras, eftertryckas
eller på annat sätt användas utan skriftligt medgivande från ansvarig utgivare.
Magnetic Nail Academy svarar ej för felaktigt användande av informationen.© 2011 Magnetic Nail Academy.