7.6 Hand & arm massage

Nagelterapeutens ABC©

                   7.
7.6 Steg 5: Massage av hand och underarm

Använd en bra lotion eller kräm som exempelvis Magnetic Active Touch för att massera handen och underarmen. Om kunden har en hudsjukdom bör du välja en hypoallergen olja eller lotion. Värm först upp lotionen eller krämen i dina händer innan du smörjer in den på kunden.

Kom alltid ihåg de viktiga grundreglerna om massage:

 • Arbeta med lätt tryck. Kunden ska uppleva att massagen är behaglig. Håll ögonkontakt under massagen så att du har koll på detta. Använd inget tryck om kunden har en hudsjukdom!
   
 • När du trycker, gör det alltid i en uppåtriktad rörelse mot hjärtat. Det är en cirkulationsbefrämjande rörelse. Kroppen gör sig av med restprodukter via blodet. En effektiv massage stimulerar denna reningsprocess.
   
 • Se till att massagen sker kontinuerligt utan avbrott! Håll hela tiden kontakt med kundens hud. Tag tillräckligt med massagevätska så att du inte behöver avbryta för att lägga på mer.
kräm 76
Bildlinje

Använd rikligt med massagevätska.

Händerna

 • Stöd handleden med vänster hand medan du gör cirkelrörelser med tummen på huden mellan fingrets karpalben. Börja med handens ovansida och fortsätt upp över handleden.
   
 • Massera sedan handens insida, fortsätt att stödja handen och massera det muskulösa området mellan lillfingret och handleden och åter fingrarna mellan fingerbenen. Gå inte längre än till handleden. Detta på grund av att artärer och vener ligger nära ytan alldeles ovanför handleden. Detta område ska inte masseras! Under massagen trycker du händerna uppåt (i riktning mot armen) och låter dem glida ned igen. Upprepa alla rörelser tre gånger.
hand 76
Bildlinje

Ge tillräckligt stöd för händerna när du utför massage, så att kunden kan koppla av fullständigt.

Armen

 • Efter handmassagen masserar du armen på samma sätt, tryck nedifrån och upp, följt av en glidande rörelse nedåt.
   
 • Om det behövs kan man också massera själva handleden. Använd din vänstra hand för att hålla kundens arm alldeles under handleden. Håll armen och handleden vertikalt, pekande uppåt. Fläta samman fingrarna på din högra hand med kundens och böj kundens handled i en försiktig cirkelrörelse från vänster till höger och från höger till vänster. Använd inte för mycket tryck och böj aldrig handleden för mycket, så att du inte orsakar muskelsträckningar. Det kan man få obehag av (muskelvärk).
   
 • Avsluta alltid massagen med en lätt strykande rörelse från underarmens översta del mot handleden och fingrarna. Efter de sista rörelserna bör du skaka dina egna händer för att släppa loss alla muskelspänningar du själv kan ha byggt upp.
   
 • Erbjud kunden ett glas vatten efter massagen. Det hjälper kroppen att snabbare bli av med restprodukter.
massage 76
Bildlinje

Cirkulationsbefrämjande massage med strykande rörelser på underarmen.

shitu 76
dubbel 76
Bildlinje

Du kan återställa hudens fuktbalans genom att använda en särskild Magnetic tryckpunktsmassage, baserad på Shiatsu.

högertjosan 7

Informationen på den här hemsidan är producerad av Magnetic Nail Academy.
Magnetic Nail Academy förbehåller sig alla rättigheter till materialet.
Ingenting av materialet på hemsidan får på någotvis dupliceras, eftertryckas
eller på annat sätt användas utan skriftligt medgivande från ansvarig utgivare.
Magnetic Nail Academy svarar ej för felaktigt användande av informationen.© 2011 Magnetic Nail Academy.