3. 3.2.2 Hudens funktion
Huden, detta vackra omslag för våra muskler, ben och organ, har flera viktiga funktioner:
- Den skyddar mot UV-strålning och annan yttre påverkan.
- Den reglerar kroppens temperatur (termostatfunktion).
- Den innehåller ett av de viktigaste sinnena, känseln.
- Den har förmåga att uppta och avge substanser.
Skydd
Epidermis och dermis bildar tillsammans ett vattentätt lager som skyddar underliggande vävnad mot smuts, mindre skador, bakterier och svampar, och mot kemiska ”angrepp”. Det första skyddslagret består av en blandning av fett och syra som kallas ”sebum”. Detta syraskikt ligger som en tunn film över huden. Syran dödar bakterier och förhindrar därigenom infektioner. Fettet skyddar mot uttorkning och åldrande. Damm, svett, bakterier, överbliven make-up och luftföroreningar fastnar i fettlagret. Nästa skyddslager består av de döda cellerna i stratum corneum på epidermis. Det skyddar mot infektioner och svampsporer. Genom produktion av melanin (ett färgämne) skyddas de underliggande lagren mot farlig UV-strålning.
Värmereglering
Huden är oumbärlig för att hålla kroppens temperatur konstant vid c:a 37°C. Detta sker på flera sätt:
- Genom att svett utsöndras kyls kroppen om den blir varm.
- Genom att blodkärlen dras samman i kyla, förhindras att kylan transporteras in i kroppen med blodet.
- Det är vad som sker när man blir ”blåfrusen”.
- Genom att bilda fettlager under huden får kroppen ytterligare isolering.
Absorption och utsöndring av substanser
När man svettas utsöndras diverse restprodukter genom huden. Huden kan också suga åt sig diverse substanser, en egenskap som utnyttjas av kosmetikatillverkare för att göra mer effektiva hudkrämer. Den farmaceutiska industrin utnyttjar bl.a. hudens genomtränglighet för sådana produkter som nikotin- och morfinplåster.
Känsel
Dermis är full av små nervändar som reagerar på temperaturförändringar, skador (smärta), beröring och tryck. Resultatet är att vi kan känna saker och utföra komplicerade uppgifter med händerna.
|