3.3.1 Nagelns anatomi

Nagelterapeutens ABC©

                   3.
3.3.1 Anatomi, nagelns är uppbyggnad

Följande figur visar nagelns uppbyggnad. Den del som ligger närmast nagelbandet kallar vi proximinalt nagelveck, nagelns yttre del (den fria randen) kallas för den distala änden.

Nagelns uppbyggnad

nagelns struktur 33103
Bildlinje

1. Hyponychium.
2. Nagelplattan.
3. Nagelbädden.
4. Eponychium.
5. Nagelbandet.
6. Matrix.
7. Ändfalangen

Terminologi

Det grekiska ordet för nagel är ”onyx”, vilket på latin motsvaras av ”onycho”. Många medicinska termer som har med naglar att göra innehåller dessa ord och stavelser, exempelvis hyponychium och eponychium (vävnaden ovanför samt på nagelbädden). Ordlistan ger en förklaring till de vanligaste orden som har med naglar att göra.
 

Matrix

Nageln bildas i matrix (latin: matrix unguis). Denna inre del av matrix ligger under huden och skyddas av det proximinala nagelvecket, huden alldeles ovanför matrix. Matrix unguis är ett område med kraftig blodförsörjning, där de celler bildas som senare formar nageln. Dessa celler kallas corneocyter. De är vanliga hudceller, men skjuts sakta uppåt och mister, liksom de yttersta hudcellerna, sitt fuktinnehåll. Skillnaden är att när de flyttas uppåt och utåt ombildas de till keratin och förenas med varandra till en hård, stark platta, alltså nageln. Processen pågår hela tiden, de levande cellerna i matrix skjuter de döda keratiniserade cellerna över nagelbädden och utåt. Det är så naglarna växer.

Nagelns form bestäms därför av matrix. Deformationer i nageln uppstår också i matrix. För att en frisk nagel ska uppstå är det viktigt att matrix får ett rikt tillflöde av syrerikt blod. Om det finns för lite blod, därför att kapillärerna i fingrarna är skadade, kan nageln bli deformerad och skör. Blod som innehåller för lite syre, beroende på lungproblem, eller blod som innehåller droger, kan också påverka nageln. Tillväxten blir ojämn och fåror eller linjer uppträder i nageln. Vidare kan problem uppstå om matrix skadas, exempelvis genom att fingret har kommit i kläm i en dörr. Är skadan svår kan problemet bli permanent. Nageln kommer då alltid att växa på ett felaktigt sätt.

Ålder påverkar också naglarnas tillväxt. Om blodtillförseln till matrix minskar, ändras naglarnas konsistens. Man kan stimulera blodflödet genom att massera huden ovanför matrix, och på så sätt även stimulera nagelns tillväxt.

Nagelplattans struktur

plarran33102
Bildlinje

Lipider (fetter) som fungerar som klister.

Lunula

Lunula kallas den halvmånformade ljusare delen vid nagelns rot. Lunula är en förlängning av matrix, det område där härdandet (keratiniseringen) av cellerna fortsätter. Om du försiktigt trycker på lunula kan du märka att där fortfarande finns känsel. Själva den hårda nageln saknar känsel.
 

Nagelbädden

Nagelbädden (latin: lectulus unguis) ligger alldeles under nagelplattan. Nagelbädden består, liksom resten av kroppen, av vävnad som får riklig försörjning med blod, vilket håller nageln frisk. Nageln själv är genomskinlig. Dess skära färg är faktiskt nagelbädden som syns igenom. Nageln sitter fast vid nagelbädden och svarar för ”transporten” av nagelplattan när den växer. Om nagelbädden blir skadad, exempelvis av en infektion, är risken stor att nagelplattan separerar från underlaget. Det är en situation man vill undvika.
 

Nagelroten och nagelplattan

Nagelroten (latin: radix unguis) är början på nagelplattan och består huvudsakligen av keratiniserade celler som skapats i matrix. Nagelplattan (latin: corpus unguis) är den delen av nageln som består helt av keratiniserade, dvs. döda, hudceller. Denna del av nageln är hård och helt utan känsel. De förhårdade cellerna sitter ihop och bildar flera lager, som kallas lameller. Det översta lagret är hårdast, de undre (närmare nagelbädden) förblir mjukare. Figuren nedan visar nagelplattans struktur. Cellerna som bildar byggstenarna hålls samman av lipider (fetter) som fungerar som klister.

Nagelns struktur

nagelns struktur 3   331
Bildlinje

1. Nagelplattan.
2. Nagelbandet.
3. Nagelbädden.
4. Nagelvallen.
5. Hyponychium.
6. Lunula.
7. Ändfalangen

Den fria randen

Under sin tillväxt kommer nageln att växa ut från nagelbädden så att en fri rand uppstår. Den är genomskinlig till mjölkvit. Genom att fila den fria randen på rätt sätt skapas en stark och vacker nagel.
 

Nagelbandet

Nagelbandet utgör änden av det proximinala nagelvecket och skyddar matrix från bakterier, virus och svamp. Nagelbandet skyddar också mot kemikalier. Skador på nagelbandet kan allvarligt påverka nagelns tillväxt. Därför bör man aldrig skära bort nagelbandet!

Ibland växer nagelbandet ut på nagelplattan så att sprickor uppstår vid kanterna. Detta är mycket smärtsamt. Dessutom ökar det risken för infektioner. En av de viktigaste åtgärderna vid manikyr är därför att mjuka upp nagelbanden genom att massera dem med en mjukgörande olja. Nagelbandet bör också försiktigt mjukas upp innan man applicerar konstgjorda naglar. Nagelbandet behöver då skjutas tillbaka lite med ett lämpligt instrument.
 

De laterala nagelvecken (nagelvallen)

De laterala (längsgående) nagelvecken (nagelvallen) (latin: perionychium) är den hud som ligger på ömse sidor om nagelplattan och delvis över den. Liksom nagelbandet kan de drabbas av infektioner om de inte hanteras försiktigt.
 

Eponychium

Under det proximinala nagelvecket, mellan nagelbandet och matrix, 
finner vi eponychium, ett lager genomskinlig hud som ger ytterligare 
skydd till nageln. Fragment av eponychium blir ofta kvar på nageln. 
Dessa fragment måste man ta bort om man vill applicera konstgjorda 
naglar, annars lossnar de snabbt.

Hyponychium

En del kunder som bär konstgjorta naglar under längre tid kan få ett 
överskott av hyponychium. Hyponychium är vävnad i nagelbädden som 
sitter under den fria randen. Hyponychium ger extra skydd mot 
bakterier. Dessutom ger det nageln större stabilitet. Därför ska man 
aldrig ta bort det! Hyponychium har en viktig funktion. Därför bör 
undersidan av nageln aldrig rengöras med ett vasst föremål. Det är 
bättre att blötlägga nageln och sedan rengöra undersidan med en mjuk 
borste.

fötter331
Bildlinje

Tånaglar växer långsammare än fingernaglar.

Höger tjosan 3

Informationen på den här hemsidan är producerad av Magnetic Nail Academy.
Magnetic Nail Academy förbehåller sig alla rättigheter till materialet.
Ingenting av materialet på hemsidan får på någotvis dupliceras, eftertryckas
eller på annat sätt användas utan skriftligt medgivande från ansvarig utgivare.
Magnetic Nail Academy svarar ej för felaktigt användande av informationen.© 2011 Magnetic Nail Academy.