6.5.2 Kunder med reumatism

Nagelterapeutens ABC©

                   6.
6.5.2 Kunder med reumatiska problem

Reumatism är en beteckning på sjukdomar som drabbar kroppens hållnings- och rörelseorgan. Det finns fler än hundra olik åkommor av denna typ, med eller utan inflammation. Orsakerna och symptomen är olika från fall till fall, men en sak är gemensam för alla reumatiska sjukdomar, smärtsam stelhet i lederna. Ofta börjar det med dessa symptom och leder i framskridet stadium till skador och missbildningar i dessa leder. Det finns vissa typer av reumatism som påverkar naglarna.


Muskelsvaghet

Fler kvinnor än män lider av reumatism. Det är ofta svårt för dessa kvinnor att ta hand om sina händer eftersom de har nedsatt styrka i händerna och fingrarna. Redan att klippa och fila naglarna kan vara för jobbigt. Reumatiker behöver faktiskt hjälp med sina naglar, både på fötterna och händerna. Men eftersom händer och fötter ibland blivit förvridna upplever de det som svårt att be om hjälp. Att använda och sköta konstgjorda naglar är ofta alltför påfrestande för reumatiker, vilket gör att professionell manikyr och kosmetisk pedikyr är de rätta behandlingarna.
 

God arbetsmiljö

För hand- och nagelspecialisten är reumatiker ofta tacksamma patienter. Den som ständigt har smärtor uppskattar en omvårdande behandling. Men se till att skapa en god miljö och låt behandlingen ta den tid som behövs. Lyssna uppmärksamt på kunden. För henne är mottagandet, din förståelse, ditt sätt att utföra behandlingen och den tröst den ger, lika viktigt som själva behandlingsresultatet.

Några råd:

 • Eftersom reumatiska kunder har smärtor är det extra viktigt att ha en god position vid arbetsbordet. Enbart stöd för armbågen är inte tillräckligt. Även handleden och fingrarna bör ha stöd under hela behandlingen.
   
 • Uppmuntra kunden att resa sig och gå omkring lite, om det blir jobbigt att sitta. Det hindrar lederna från att svullna och orsaka smärta.
   
 • Många reumatiska kunder är extra känsliga för kyla, fukt och drag. Undvik därför sådant. Värme kan hjälpa kunden att slappna av. Värmeterapi används ofta för att lindra problemen hos reumatiska patienter. Om kunden inte har en inflammation kan elektriskt uppvärmda vantar eller ett paraffinbad användas utanpå handmasken.
   
 • Massera med minsta möjliga tryck. Gör mjuka, cirkulära rörelser. Fråga i förväg vilka rörelser kunden absolut inte kan göra på grund av reumatismen.
   
 • Om kundens fingrar är förvridna, bör du råda henne att använda en färglös nagelförstärkare eller ett pastellfärgat nagellack. Det ger ett välvårdat utseende.

Även om kunden ursprungligen kom till dig för handvård, kan du fråga om hon också är intresserad av kosmetisk fotvård. Det är stor sannolikhet att hon också har svårt att ta hand om sina fötter. Ser du allvarliga defekter på fötterna när du filar tånaglarna, bör du hänvisa till en fotvårdare, exempelvis för borttagning av valkar.

Ring upp kunden några dagar efter besöket och fråga hur hon upplevde behandlingen.

rematism 652
Bildlinje

Den här kunden lider av ett svårt fall av arthritis psoriasis, en inflammation i lederna som ser ut som reumatism. Samtidigt är även huden och naglarna drabbade av psoriasis. Den här kunden får man inte behandla i nagelsalongen.

högertjosan 6

Informationen på den här hemsidan är producerad av Magnetic Nail Academy.
Magnetic Nail Academy förbehåller sig alla rättigheter till materialet.
Ingenting av materialet på hemsidan får på någotvis dupliceras, eftertryckas
eller på annat sätt användas utan skriftligt medgivande från ansvarig utgivare.
Magnetic Nail Academy svarar ej för felaktigt användande av informationen.© 2011 Magnetic Nail Academy.