2.3.6 Graviditet

Nagelterapeutens ABC©

                   2.
2.3.6 Graviditet och nagelförlängning

Med tanke på att det mest är yngre kvinnor som arbetar som nagelterapeuter, finns det många sådana som är med barn. De flesta av dem undrar förstås om de kan fortsätta med detta arbete under graviditeten. ”Kan mitt barn skadas av kemikalierna jag arbetar med dagligen?” Svaret är enkelt, den som normalt arbetar på ett sunt och säkert sätt kan fortsätta med det under graviditeten utan att behöva oroa sig.

gravid236
Bildlinje

Graviditet är inte ett ”giltigt skäl” för att sluta vara nagelterapeut.

Minska ångorna

Det viktigaste är att reducera mängden avdunstade ångor i luften. Följ de tidigare råden rörande Organiskt Psyko Syndrom (OPS). Om du inte har ett punktutsug med kolfilter, köp ett sådant system nu. Låt inte vätskor, sådana som nagellacksborttagningsmedel och akryllösningar avdunsta till luften. Sätt på locket! Använd bara små mängder i dappen dish med lock eller i dispenderpump med lock. Torka upp spill genast. Sörj för god ventilation. Vädra efter varje kund.
 

Fildamm

En annan ”bov” i nagelsalongen är fildamm. Damm som frigörs när man färdigställer en ny konstgjord nagel innehåller aktiva kemikalier. Det tar ju trots allt ett par timmar för produkterna att härda. Undvik kontakt med fildamm genom att suga bort så mycket av det som möjligt. Använd en borste för att avlägsna dammet, inte fingrarna. Bär ett andningsskydd för att slippa inandas damm. Nitrilhandskar och långärmade kläder skyddar huden mot fildammet. Bär också handskar när du rengör bordet och andra ytor i nagelsalongen med vatten. Dammsug och moppa golvet i nagelsalongen varje dag.
 

Rätt arbetsställning

Arbetet som nagelterapeut belastar ryggen och axlarna. En bra arbetsställning kan förebygga problem. Det är särskilt svårt under graviditet eftersom den växande magen finns mellan dig och arbetsbordet. Det är nästan omöjligt att få en riktigt bra ergonomisk arbetsställning. Tveka inte att be kunden vrida sig lite mer än vanligt. Försök också byta position så ofta som möjligt. Det är alltid bättre än att sitta timtals i samma ställning.
 

Filning

En gravid kvinnas kropp innehåller extra mycket vätska. Det ökart risken för karpaltunnelsyndrom (CTS). Det är ett tillstånd där tryck utövas på nerverna i handleden på grund av att den omgivande vävnaden har blivit svullen. Detta drabbar kontrollen över och känseln i fingrarna. Dessutom kan man få en pirrande känsla i fingrarna. Risken för sådana problem kan inte helt elimineras, men en elektrisk nagelfil kan reducera risken för att detta tillstånd uppstår. Hur som helst, undvik att böja ihop kroppen och gripa verktyget med för stor kraft.

bord1 236
Bildlinje
bord2 236
Bildlinje

Så här ska man jobba, ett välordnat arbetsbord!

Detta är ett exempel på ett ostädat bord, arbeta inte så här!

Hygien

Givetvis skall du iakttaga alla normala hygienrutiner i nagelsalongen. Var bara lite extra noga med dem. Graviditeten sätter ned ditt immunsystem en aning. Det gör att du blir mer mottaglig för bakterier och virus, exempelvis det vanliga förkylningsviruset. Du kan minska riskerna genom att tvätta händerna ännu oftare. Du vet antagligen att ”röda hund” är farligt för barnet. Om du aldrig haft denna sjukdom och aldrig blivit vaccinerad, bör du på ett tidigt stadium tala om för kunderna att du är med barn. Be dem hjälpa dig genom att vara vaksamma på förekomsten av röda hund i ert område.
 

Vila

Vila så mycket som du behöver. Har du god kondition kommer barnet att växa väl. Ta en paus mellan kunderna och gå ut för att hämta frisk luft. Lyssna till din kropp. Särskilt om du har eget företag kan du frestas att jobba extra hårt alldeles innan du tar mammaledigt, för att ”få allting gjort”. Det är varken bra för dig eller barnet. Försök i stället att gradvis reducera din arbetsinsats före mammaledigheten. Skaffa en vikarie i god tid, någon som du redan i sjätte månaden kan börja öva upp för att göra ditt jobb, eller som du kan skicka en del av dina kunder till.
 

Sluta röka

Om du fortfarande röker, är detta det perfekta tillfället att sluta. Rökning är mycket farligare för barnet än kontakt med någon nagelprodukt.

Avslutningsvis, njut av ditt havandeskap. Oro sig är inte vad barnet behöver.

säkert arbete 236
Höger tjosan 2

Informationen på den här hemsidan är producerad av Magnetic Nail Academy.
Magnetic Nail Academy förbehåller sig alla rättigheter till materialet.
Ingenting av materialet på hemsidan får på någotvis dupliceras, eftertryckas
eller på annat sätt användas utan skriftligt medgivande från ansvarig utgivare.
Magnetic Nail Academy svarar ej för felaktigt användande av informationen.© 2011 Magnetic Nail Academy.