4.4.1.2 Livsorienterade orsaker

Nagelterapeutens ABC©

                   4.
4.4.1.2 Nagelproblem relaterade till livets faser: barndom, graviditet, ålderdom

Liksom håret och huden, förändras naglarna under vårt liv. För det mesta ser man inga barn i nagelsalongen. Men det kan ändå vara bra att känna till de nagelproblem som är vanligast bland barn, för den händelse en kund ber om råd. Det vanligaste är utan tvekan medfödda problem. Även hos mycket små barn kan man se pachonychia congenita, de medfödda ”tjocka naglarna” som också kan associeras till en rad inre och mentala problem. Eksem är också vanligt hos barn. Många barn växer ifrån (allergiska) eksem. Hudsjukdomar som psoriasis och lichen planus kan förekomma redan i barndomen.
Mycket typiskt för barn är nageldystrofi, ett syndrom som påverkar alla naglarna (både på händerna och fötterna). Naglarna är tunna, ojämna och ibland böjda i två olika riktningar. De ser ut som sandpappernaglar (trachyonychia). Eftersom många barn suger på tummen eller fingrarna, är inflammerade nagelband (paronychia) ett vanligt problem. Tummar som sugs på blir extra mottagliga för virusinfektioner såsom vårtor och herpes. Efter alla allvarliga sjukdomar, särskilt sådana som är förenade med hög feber, kan man se ett avbrott i naglarnas tillväxt. Även hos små barn som hade en svår förlossning kan man se Beau-linjer, tvärgående linjer över naglarna som sakta växer bort.

händer 4412
Bildlinje

Nageldystrofi.

Graviditet

Under graviditeten sker många förändringar i kroppen. På grund av att mängden hormoner ökar, växer naglarna fortare än vanligt, liksom håret. Denna ökade tillväxt kan leda till att naglarna blir lite tunnare och därför ömtåligare. Efter förlossningen återgår tillväxten till den normala. Ibland uppträder en tillfällig lossning mellan nagelplattan och nagelbädden. Man kan tappa nageln. I så fall kommer en ny nagel att växa ut med tiden. Kvinnor som ammar märker ibland att naglarna växer långsammare än vanligt.
Liksom andra delar av huden kan naglarna bli mörkare under havandeskapet. Missfärgade ränder (längsgående melanonychia) förekommer i naglarna, mera vanligt hos svarta kvinnor. Om det upplevs som störande kan man utan risk dölja det med nagellack.
Efter en svår förlossning kan kroppen ibland vara så ”störd” att matrix tillfälligt upphör att fungera. Denna paus i tillväxten ger upphov till en ”Beau-linje”.
 

Åldrande

Naglarna växer mest hos människor mellan 20 och 40 år. Efter fyrtio minskar blodtillförseln i matrix. De minsta venerna blir med tiden utslitna och äldre människor får ofta brist på blod i händerna. Det orsakar minskad nageltillväxt och även förändringar i nagelns skick. Tvärgående ränder är vanliga (s.k. pärlbandseffekt). Vidare kan nagelplattan bli gul. Huden blir torrare och mindre elastisk. Händerna blir benigare och tunnare. Antalet leverfläckar, alltså fläckar med överskott av pigment, ökar med åren.

högertjosan 4

Informationen på den här hemsidan är producerad av Magnetic Nail Academy.
Magnetic Nail Academy förbehåller sig alla rättigheter till materialet.
Ingenting av materialet på hemsidan får på någotvis dupliceras, eftertryckas
eller på annat sätt användas utan skriftligt medgivande från ansvarig utgivare.
Magnetic Nail Academy svarar ej för felaktigt användande av informationen.© 2011 Magnetic Nail Academy.