4.4.2.3.3 Virus infektioner

Nagelterapeutens ABC©

                   4.
4.4.2.3.3 Virusinfektioner

Virus är de minsta kända mikroorganismerna och kan endast ses i elektronmikroskop. Exempel på virussjukdomar är mässling, smittkoppor, polio, aids och gulsot. Mindre allvarliga åkommor såsom vårtor sprids också av virus. Virus smittar på olika sätt. HIV-viruset till exempel sprids genom blod, sädesvätska och bröstmjölk. Mässling smittar genom de små vätskedroppar som skjuts ut i luften när man hostar eller nyser. De två viktigaste virussjukdomarna som har effekt på och runt naglarna är herpes simplex och vårtor (papilloma/HPV).
 

Herpes

Fast herpesinfektioner sällan visar sig runt fingertopparna, kan de enkelt kännas igen på de karakteristiska blåsorna på en röd bakgrund. Det är typiskt att patienten känner smärta innan hudproblemet blir synligt.

herpes
Bildlinje

En infektion med herpes simplex viruset.

Vårtor

Vårtor finns av olika sorter, släta och blanka men också grova och korniga. Vårtor är smittsamma när de är öppna och släpper ifrån sig blod eller vätska. Vårtor kan uppträda under en nagel eller i matrix och orsaka skador på eller separation från nagelplattan.
Om immunsystemet är aktiverat mot vårtviruset, försvinner vårtan normalt efter cirka ett eller två år. Den kan också tas bort kirurgiskt, men så länge man inte är immun mot viruset kan angreppet komma tillbaka på samma ställe eller någon annan stans. Många huskurer (exempelvis rå potatis) mjukar upp vårtan, vilket gör det lättare för immunsystemet att angripa den. Vidrör aldrig öppna vårtor; de är smittsamma. Överväg att använda handskar när du utför manikyr.

vårta
Bildlinje

En vårta under och runt nageln.

högertjosan 4

Informationen på den här hemsidan är producerad av Magnetic Nail Academy.
Magnetic Nail Academy förbehåller sig alla rättigheter till materialet.
Ingenting av materialet på hemsidan får på någotvis dupliceras, eftertryckas
eller på annat sätt användas utan skriftligt medgivande från ansvarig utgivare.
Magnetic Nail Academy svarar ej för felaktigt användande av informationen.© 2011 Magnetic Nail Academy.